Innerlijke adem

In dit ademwerk onderscheiden we de uitwendige en de innerlijke adem. 

 

De eerste kennen we  allemaal. Met iedere ademteug nemen we zuurstof op, uitademend verwerkt ons lichaam de zuurstof en geven wij terug wat we niet kunnen gebruiken. We ademen vanzelf en doorgaans zonder erbij stil te staan; we zijn ons niet bewust hoe we ademen. 

 

Toch is ademen veel meer dan alleen dit fysiologische proces, dat we de uiterlijke adem noemen

 

Onze adem brengt ons namelijk ook in verbinding,  zowel met de wereld om ons heen als met onze innerlijke leefwereld. 

 

Innerlijke adem

Als zuurstof in de cellen komt, is er een adembeweging die we de innerlijke adem noemen. Wanneer we ons in die verinnerlijkte adem bevinden, komen we in contact met wie we werkelijk ten diepste zijn. Op deze plek ontmoeten we ons onderbewustzijn/onderbewuste, waar onze ziel zich aan ons kan tonen en  levenspatronen kunnen transformeren.  De reis naar deze plek gaat via de uiterlijke adem. We werken er dus allereerst aan om de uiterlijke adem vrijer te laten worden. 

 

Want vaak is die adem in patronen vastgezet. We reageren op uitdagingen met ingehouden adem en verhoogde spierspanning. Het vanzelfsprekende ademen als kind zijn we in de loop van ons leven meer of minder kwijtgeraakt. 

Als deze situatie lang aanhoudt, wordt het steeds moeilijker om door te ademen en contact te maken met onze levensenergie.

 

Een ademdocent kan je helpen in het terugvinden van je oorspronkelijke levensenergie, via de uitwendige en innerlijke adem.